Ananaskoek voor 6 personen
Ingrediënten
2 eieren
250 gram suiker*
150 gram bloem
2 tl bakpoeder
paneermeel
½ liter blik ananas* (fijn snijden)
Voor de garnering:
2 eetlepels boter/margarine
100 gram suiker*
1 ei
150 gram gemalen kokos
2 zakjes vanillesuiker
Bereidingswijze:
De eieren met suiker schuimig kloppen (10 min.), daarna 1½ dl koud water erdoor kloppen. De bloem met het bakpoeder erbij zeven en voorzichtig omscheppen. Bakvorm invetten en bestrooien met paneermeel. Het deeg in de bakvorm gieten en 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden. Laten afkoelen. Ananas laten uitlekken, fijn snijden en over koek verdelen.
Voor de garnering: boter, suiker, ei, gemalen kokos en vanillesuiker in een steelpan mengen. Roerend verwarmen tot een dikke pap ontstaat. Het mag niet koken. Het mengsel over de fijngesneden ananas verdelen. De koek nog een paar minuten in de hete oven tot de bovenkant mooi lichtbruin is.
Honing boterkoek met gekarameliseerde pecannoten
Voor 1 boterkoek
Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten baktijd
Ingrediënten:
200 g bloem
snuf zout
175 g boter, op kamertemperatuur
1 ei
rasp van ½ (biologische) citroen
150 g pecannoten
175 ml honing*
En: boterkoekvorm (of bakblik) van 22 cm doorsnede
Verwarm de oven voor op 180°C. Mix de boter, 125 ml honing, het ei en het citroenrasp tot een romig mengsel. Voeg de bloem en het zout toe en roer het goed door het botermengsel. Giet het beslag in de boterkoekvorm. Wentel de pecannoten door de overgebleven honing en verdeel ze over de boterkoek. Plaats de boterkoek in het midden van de oven en bak het in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met fairtrade koffie of thee.
Chocolademousse
Chocolademousse kun je ook zonder zuivel maken. De zachte romige textuur komt in deze versie van rijpe avocado's en kokosmelk.
Ingrediënten voor 2 personen
2 rijpe avocado's in stukjes
2 tl citroensap
30 g cacaopoeder
2 el fairtrade pindakaas
150-200 ml ahornsiroop
1 tl kaneelpoeder
150ml fairtrade kokosmelk (uit de koelkast)
50 g fairtrade pure chocolade, fijngehakt
Recept:
Pureer de avocado met citroensap, cacaopoeder, pindakaas, ahornsiroop naar smaak, kaneel en melk tot een gladde mousse (zorg dat de avocado helemaal fijn is).
Roer de pure chocolade door de mousse en laat het geheel een uurtje in de koelkast opstijven.
Serveer de mousse in mooie schaaltjes en maak af met wat extra kokosroom (kokosroom afscheppen en opkloppen) of sojaslagroom en eventueel wat extra pure chocolade.
Koffiecheesecake met karamelsaus
Voor 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten + 4,5 uur opstijftijd + 70 minuten baktijd
Ingrediënten:
140 g haverkoekjes
55 g boter, gesmolten
4 el water
400 g verse roomkaas
200 g volle kwark
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
240 ml zure room
150 g fudge vanille, in stukjes
8 el oploskoffie*
100 g + 1,5 el fijne witte kristalsuiker*
1 el cacaopoeder*
En: springvorm van Ø 20 cm, bakpapier, aluminiumfolie, braadslede
Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de haverkoekjes fijn en meng met de gesmolten boter. Bekleed de springvorm met een rondje bakpapier en verdeel het koekmengsel over de bodem. Laat dit 30 minuten opstijven in de koelkast. Los 4 eetlepels oploskoffie op in 4 eetlepels kokend water en laat afkoelen. Maak de springvorm waterdicht door de onderkant in te wikkelen met 2 lagen aluminiumfolie. Meng de roomkaas, de kwark en de koffie tot een egaal geheel. Voeg vanillesuiker, 100 g suiker en de eieren toe en mix het glad en romig. Giet de vulling op de koekbodem. Zet de springvorm in een braadslede en vul deze met een laag van 2-3 cm kokend water. Plaats dit midden in de oven en bak 60 minuten tot de taart stevig is, maar nog wel zacht. Meng de zure room en 1,5 eetlepel suiker goed door elkaar en bestrijk hiermee voorzichtig de bovenkant van de cheesecake. Plaats de cake nog 10 minuten in de oven. Laat de cheesecake afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Breng voor de koffiekaramelsaus 150 ml water aan de kook. Voeg 4 eetlepels oploskoffie en de fudge toe. Laat de fudge smelten en laat inkoken tot een stroperige saus. Bestrooi de cheesecake vlak voor het serveren met cacaopoeder en serveer met de koffiekaramelsaus.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Bananencake
Ingrediënten:
• 150 g tarwebloem
• 150 g volkorenmeel
• 1 theelepel bakpoeder
• 1 theelepel baksoda
• ½ theelepel zout
• 100 g pure chocolade 70% - grof gehakt*
• 60 g paranoten - grof gehakt
• 125 g ongezouten boter - zeer zacht. Plus een beetje extra voor het invetten
• 150 g basterdsuiker
• 2 grote eieren
• 100 ml karnemelk
• 1 theelepel vanille-extract
• 1 tl amandelextract
• 4 middelgrote (overrijpe) bananen
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven) en vet een cakevorm in met een beetje boter.
Zeef de bloem, bakpoeder, baksoda en zout in een grote mengkom. Voeg de chocolade en paranoten en kort door elkaar tot het gelijkmatig verdeeld en bedekt met bloem.
Pak nu een andere kom en roer daar de boter en suiker met een garde of mixer tot een licht beslag. Klop vervolgens de eieren één voor één en voeg daarna de karnemelk, vanille- en amandelextracten toe. Voeg de fijngestampte bananen toe.
Meng nu de beide kommen door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en giet hier het natte mengsel in.
Giet het mengsel in de ingevette cakevorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 60-70 minuten. Controleer met een prikker of de cake ook daadwerkelijk klaar is. Dit kan door een prikker in de cake te prikken, als de prikker er schoon uit komt is de cake klaar!
Haal de cake uit de oven en laat deze afkoelen. Daarna.. smullen maar!
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Bonbons met koffie, honing en cacao
Voor ca. 16-20 stuks
Bereidingstijd: ca. 15 minuten (exclusief 1,5 uur afkoeltijd)
Ingrediënten:
100 g kokosolie*
5 flinke el Tropische honing*
50 g cacaopoeder*
2 gram oploskoffie Dark Roast*
Verwarm de kokosolie au bain marie (in een kom boven een pan met kokend water). Voeg, wanneer de kokosolie helemaal vloeibaar is, de honing, het cacaopoeder en de instant koffie toe en roer het tot een gladde substantie. Laat het iets afkoelen en giet het daarna in ijsblokjesvormpjes of silicone vormpjes ter grootte van een bonbon. Laat de bonbons afkoelen tot kamertemperatuur en plaats ze daarna nog 1 uur in de koelkast. Serveer de bonbons bij een lekker kopje fairtrade koffie of thee. Serveer er ook nog andere lekkernijen uit de Wereldwinkel bij zoals een minichocoladereepje, een chocoladebiscuit of een Tiny Tony.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Quinoa Muffins
Ingrediënten
150 g quinoa klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking
2 eieren
120 ml olijfolie
120 ml melk
1.5 tl bakpoeder
1 tl zout
1/2 tl gemalen zwarte peper*
150 g gekookte spinazie
1 tl verse dille
1 courgette geraspt
100 g feta verbrokkeld
300 g bloem
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°. Meng de eieren, olie en melk en klop tot een schuimige massa. Meng in een andere kom bloem, bakpoeder, peper en zout. Voeg de gekookte en afgekoelde quinoa toe. Vermeng de droge en natte ingrediënten. Niet te hard roeren! Voeg de spinazie, verse dille, courgette en feta toe en meng voorzichtig. Schep het deeg in muffinvormen en zet 30 minuten in de oven. Controleer met een tandenstoker: wanneer die droog uit het midden van een muffin komt is het tijd om ze uit de oven te halen. Serveer warm of lauw.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Tropical smoothie
Maak eens een (h)eerlijke smoothie met fairtrade fruit en kokosmelk.
Voor 4 personen:
1 blik fairtrade kokosmelk*
1 blik fairtrade mango* (niet het sap)
1 blik fairtrade ananasschijven* (niet het sap)
2 fairtrade bananen
100 ml limoen- of citroensap
Alle ingrediënten pureren en smullen maar!
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Fairtrade bananen zijn te koop bij vrijwel alle supermarkten.
IJskoude romige zomersmoothie
Drankje voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 5 minuten (exclusief maken ijsblokjes, dag van te voren)
650 ml Appelsap lemon & lime*
1 komkommer
2 avocado’s
ca. 6 takjes munt
ca. 3 ijsblokjeszakjes
Vul een dag van te voren drie ijsblokjeszakjes met 650 ml appelsap en leg ze in de vriezer. Snijd enkele reepjes van de komkommer en bewaar deze als garnering. Schil de rest van de komkommer en snijd hem in grove stukken. Maak de avocado’s schoon en doe het vruchtvlees samen met de komkommerstukken in een blender of keukenmachine. Druk de appelsap-lime klontjes uit de zakjes en doe ze in de blender erbij. Voeg ca. 6-8 blaadjes munt toe en mix het geheel tot een gladde smoothie. Schenk direct in vier glazen en garneer met het reepje komkommer en takjes munt.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Minty Marocco Brownie
Het beste fairtrade brownie recept van Nederland van de familie Colijn.
Ingrediënten:
250gr. ongezouten boter
400gr. rietsuiker*
125gr. cacao*
150gr. bloem
100gr. divine mint dark chocolade*
1 eetlepel kaneel
2 eetlepels Harissa kruiden*
1/2 theelepel bakpoeder
3 eieren
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Benodigdheden: Mixer, bakvorm, bakpapier en oven
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter in een pannetje op heel laag vuur en blijf goed roeren. Doe de suiker in een mengkom. Voeg de gesmolten boter, cacao, bakpoeder, kaneel en Harissa-kruiden toe en roer tot dit een egale massa is. Laat dit 5 minuten afkoelen. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix intussen met de mixer. Blijf mixen terwijl je de bloem toevoegt. Breek de reep chocola in kleine stukjes en schep dit voorzichtig door de mix. Doe bakpapier in de bakvorm en giet de mix erin. Bak de brownie 30 minuten onderin de oven.
Even laten afkoelen... Eet smakelijk! Lekker met fairtrade mints en verse muntthee.
Rijstdessert met kokos, mango en chocoladesaus
Nagerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Ingrediënten:
100 ml slagroom
150 g Pandanrijst*
1 blik Kokosmelk*
1/2 blik Mangoschijven, in blokjes*
75 ml siroop van de mango’s*
75 g Rietsuiker*
35 g Cacaopoeder*
Zout*
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en vervang daarbij het water door kokosmelk. Voeg een snuf zout toe. Maak intussen de chocoladesaus. Laat de mangoschijven uitlekken en vang de siroop op. Breng 75 ml mangosiroop met de suiker aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost. Voeg al kloppend met een garde de slagroom en de cacaopoeder toe. Blijf roeren tot het mengsel kookt. Laat de saus op laag vuur indampen tot de gewenste dikte. Neem de saus van het vuur, schenk het door een zeef en laat het iets afkoelen. Verdeel de romige kokosrijst over 4 schaaltjes en verdeel de mangoblokjes er over. Schenk een deel van de chocoladesaus over het dessert en serveer de rest van de saus er in een kannetje naast.
Heerlijke ijskoude koffiegranitta
Dessert of zomers tussendoortje voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten (exclusief tijd in de vriezer)
Ingredienten:
100 g fairtrade koffie Goud, snf*
1 l water
150 g rietsuiker*
1 zakje Nougat vanille & chocolade*
1 zakje Koffieboontjes in melkchocolade*
Bereiding:
Maak de granitta een dag van te voren. Zet koffie met 100 gram fairtrade koffie Goud en 1 liter water. Voeg de rietsuiker bij de ca. 800 ml extra sterke koffie en roer tot de suiker is opgelost. Giet dit mengsel in een schaal en laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Bedek de schaal met huishoudfolie en zet deze in de vriezer. Roer na ca. 1-2 uur de massa met een vork door elkaar, zodat er mooie ijskristallen ontstaan. Herhaal dit nog 1-2 keer en laat de granitta tot gebruik in de vriezer staan.
Verdeel de granitta over vier glazen en serveer hem ijskoud met nougat, koffieboontjes of ander lekkers van Fair Trade Original.
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Shake met mango en sinaasappelsap
2 grote of 4 kleine glazen
Bereidingstijd ca. 5 minuten
Ingrediënten:
1 blikje mangoschijven*
250 ml. sinaasappelsap*
500 ml. yoghurt
4 el. tropische honing vloeibaar*
8 el. ontbijtgranen naar keuze
Bereiding:
Schenk de yoghurt in een hoge kan en voeg de mangostukjes met de helft van het sap toe. Mix dit met behulp van een staafmixer tot een romige shake. Meng de helft van de honing en de ontbijtgranen erdoor. Verdeel de shake over de glazen en garneer met de andere helft van de ontbijtgranen en honing.
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Brownies met kokoscrème topping
Voor ca. 12 stuks
Bereidingstijd: ca. 50 minuten
1 pak bakmix voor brownies*
1 blik kokosmelk*
50 boter, op kamertemperatuur
2 zakjes vanillesuiker
ca. 150 g poedersuiker
1 el cacaopoeder*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer.
Verwarm de oven voor volgens de aanwijzing op de verpakking van de bakmix. Volg voor de bereiding van de brownies de gebruiksaanwijzing, maar neem in plaats van water, 125 ml van het meest vloeibare (waterige) gedeelte uit het blik kokos (vang het vaste gedeelte op in een zeef). Volg verder de aanwijzingen tot stap 4 van het onderdeel ‘Bakken’ op de verpakking. Verhit intussen in een sauspan de rest van de kokosmelk en voeg de vanillesuiker toe. Laat het op een laag vuur in 20 minuten inkoken tot ca 100 ml en neem dan van het vuur. Voeg in delen de poedersuiker toe en meng tot een egale glazuurachtige crème. Bestrijk de brownies, zodra deze zijn afgekoeld, met de kokoscrème. Laat het nog even staan tot de crèmelaag hard is geworden. Snijd de brownies voor het serveren in gelijke vierkantjes en bestuif met cacaopoeder.
Warme chocokokosmelk met slagroom
Voor 4 glazen/personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten
800 ml melk
8 tl cacaopoeder*
6 tl rietsuiker*
12 el kokosmelk*
50 ml slagroom
2 tl hagelslag puur*
Giet de melk in een steelpannetje en breng het aan de kook. Maak intussen in vier mokken een glad papje van 2 theelepels cacao, 1,5 theelepel rietsuiker (of meer naar smaak) en 3 eetlepels kokosmelk per mok. Schenk de hete melk erbij en roer goed door. Klop de slagroom stijf en verdeel over de hete chocokokosmelk. Garneer met de hagelslag.
Lekker met stroopwafels*, nougat*, noussine bonbons* en/of koffielikeur parels*
*Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer.
Onze biologische cacaopoeder is door het TV-programma KASSA! als beste beoordeeld. ‘Echte chocola, in balans, niet te zoet’, oordeelde de jury. De cacaopoeder werd getest samen met negen andere cacaopoeders en kant-en-klare chocolademelk uit de supermarkten.
Rum-koffie met sinaasappelgarnering
Voor vier personen
Ingrediënten:
1 sinaasappel
6 eetlepels bruine rum
4 eetlepels Fair Trade Original rietsuiker*
4 kopjes sterke fairtrade koffie*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereidingswijze: Boen de sinaasappel goed schoon.Snijd 4 dunne reepjes van de schil. Verdeel de rum over vier kleine (koffie)glazen. Voeg 1 theelepel Fair Trade Original rietsuiker toe en roer dit door de rum. Zet de koffie volgens aanwijzingen op de verpakking.Schenk de koffie op de rum. Leg de sinaasappelreepjes op de koffie en dien direct op.
Tropische notenscones met jam
Voor ca. 12 stuks
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Ingredienten:
400 g zelfrijzend bakmeel
4 tl bakpoeder
150 g muesli naturel
100 g tropische notenmix, grof gehakt*
3 el rietsuiker*
snuf zout*
150 g boter, op kamertemperatuur
200 ml (soja)melk
125 ml crème fraîche
12 el abrikozenjam*
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng alle droge ingrediënten (bakmeel, -poeder, muesli, tropische notenmix, suiker en zout) door elkaar. Voeg boter en (soja)melk toe en kneed, eventueel met behulp van een deegmixer, tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 2,5 centimeter dik en steek met behulp van een uitsteekvormpje of glaasje (met een diameter van circa 3-4 cm) ongeveer 12 scones uit. Leg de deegvormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de scones met (soja)melk en bak in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer de scones warm met een dot crème fraîche en abrikozenjam.
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer.