Bonensalade met balsamico splash
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 15-30 minuten
Ingrediënten:
60 gr. pijnboompitten
1 grote rode ui
scheutje olijfolie
Voor de dressing:
4 el balsamico splash*
3 el olijfolie
1 volle theelepel gedroogde basilicum, oregano of marjolein
zout en peper
potje/blikje witte bonen
potje/blikje zwarte bonen
potje kidneybonen van 160 gr
400 gr cherrytomaten
75 gr rucola
15 gr verse basilicum
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan. Doe ze daarna even in een schaaltje en zet opzij. Snijd de uit in fijne halve maantjes en bak ze in de koekenpan in wat olie tot ze glazig zijn. Doe intussen de dressing ingrediënten in een grote kom. Spoel de bonen af en laat uitlekken in een zeef, voeg toe aan de dressing en schep voorzichtig door, zonder de bonen te beschadigen.
Halveer de tomaatjes en meng met de pijnboompitten door de bonen. Voeg tenslotte de rucola toe en top af met blaadjes basilicum.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Knapperige Thaise salade
Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Ingrediënten:
1 kleine paksoi
100 g taugé
200 g sugar snaps
1/2e komkommer
2 bosuitjes
2 el zonnebloemolie
2 tl vissaus
2 el verse koriander, gehakt
2 el verse basilicum, gehakt
50 g gezouten pinda’s
50 ml Rijstazijn
1 el Rietsuiker*
Sambal Oelek naar smaak*
Snijd de paksoi in dunne reepjes en doe samen met de taugé in een vergiet. Spoel af met koud water. Breng water aan de kook en blancheer de sugar snaps maximaal 2 minuten. Giet af boven de vergiet met paksoi en taugé en spoel na met koud water. Halveer de komkommer over de lengte, schraap met een lepel de zaden eruit en snijd in halve maantjes. Snijd de bosui in dunne ringen. Maak een dressing van rijstazijn, zonnebloemolie, vissaus, rietsuiker en sambal. Meng de groenten met verse kruiden en marinade en verdeel over 4 borden. Garneer met grof gehakte pinda’s.
Lekker met gekookte rijst en gebakken verse makreel die je een half uur hebt gemarineerd in sojasaus, gembersiroop, sesamolie, sambal, sesamzaadjes en bosui. Serveer met pita broodsticks uit de oven.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Biologische kokos-limoenrijst met gemarineerde kip
Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Ingrediënten:
1 el plantaardige olie
2 limoentjes
4 biologische kippendijfilets
1 tablet biologische kippenbouillon
400 g biologische (voorjaars)groenten (aspergetips, (soja)boontjes, lente ui)
2 el verse Thaise basilicum
2 el verse koriander
1 el vloeibare Honing*
2 blikjes biologische Kokosmelk, 270 ml*
1 pak Pandanrijst biologisch*
zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak een marinade van olie, het sap van een limoen en de honing en marineer hierin de kippendijfilets. Bestrooi de kip royaal met zeezout. Leg de kippendijfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in het midden van de oven. Rooster de kip circa 20-30 minuten. Breng intussen 125 ml water met de kokosmelk aan de kook. Voeg een bouillontablet, de rijst en het sap van 1 limoen toe en kook de rijst in 10 minuten gaar. Voeg indien nodig extra water toe. Kook ondertussen de voorjaarsgroenten in een aparte pan beetgaar en giet ze af. Voeg ze de laatste paar minuten bij de rijst. Zet het vuur uit, hak de kruiden fijn en voeg dit ook bij de risotto. Serveer met de kip uit de oven.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Hollandse ovenschotel met Oosterse twist
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten
Ingrediënten:
600 g pastinaak
400 g kruimige aardappel
350 g geschilde spruitjes
2 el roomboter
2 rode uien, gesnipperd
400 g gehakt
100 g cashewnoten, gemalen*
½ flesje Woksaus Teriyaki*
zout
Verwarm de oven voor op grillstand. Schil de pastinaak en de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een pan met water en zout. Voeg na 8 minuten de stukken pastinaak toe. Plaats bovenop de pan een vergiet met gehalveerde spruiten. Leg de deksel op de vergiet en kook/stoom de aardappel en de pastinaak gaar en de spruiten beetgaar. Verhit een klontje boter in een braadpan. Voeg de ui en het gehakt toe en bak het rul. Bestrooi royaal met zeezout. Voeg de woksaus toe en bak het 1-2 minuten mee. Giet de aardappel en de pastinaak af en stamp het tot een puree. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag spruitjes. Schep daarop het gehaktmengsel en als laatste de puree. Bestrooi met cashewnotenkruim en enkele klontjes boter. Plaats de ovenschotel onder de grill, voor een krokant en bruin laagje.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Rijst met vegetarische groene currysaus
Ingrediënten
1 pak pandanrijst*
1 zak paprika (3 st.)
3 eetl. olijfolie
1 zakje groene currysaus*
1/2 blik ananas op sap*
4 eetl. Pindakaas*
1 zakje cashewnoten gezouten*
Bereiding
Bereid de rijst volgens aanwijzing op de verpakking.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukken.
Verhit de olie en voeg de curry toe. Bak tot de geuren vrijkomen.
Voeg de paprika's toe en roerbak kort. Blus de curry af met een deel van het ananassap. Voeg de pindakaas en de gesneden ananas toe en meng alles door elkaar.
Laat 8 minuten pruttelen op middelmatig vuur.
Serveer de rijst en garneer met de cashewnoten.
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Noedeltaart met zoetzure wokgroenten
Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Ingrediënten:
2 eieren
zout
2 teentjes knoflook
2 el plantaardige olie
2 zakken (à 400 g) Japanse wokmix
200 g hamblokjes
1 pak tarwenoedels
3-4 tl Sambal Oelek*
½ flesje Woksaus Zoetzuur*
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en spoel af met koud water. Klop in een kom de eieren los met sambal en zout naar smaak. Pers er 2 teentjes knoflook boven uit. Meng de noedels door het eiermengsel. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Voeg de noedels toe en bak ze enkele minuten op een laag vuur. Leg een bord op de pan, keer de pan om en laat de noedeltaart weer in de pan glijden. Bak nu ook de andere kant enkele minuten. Verhit de overige olie in een wok en roerbak de Japanse wokmix in 4 minuten gaar. Voeg de hamblokjes en de woksaus toe en wok het kort mee. Serveer de noedeltaart op een schaal met bovenop de gewokte groenten.
Pittige visburger met mango
Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Ingrediënten:
400 g witvisfilet, bijvoorbeeld kabeljauw
1 ei
10 el gemalen kokos
scheut plantaardige olie
6 el mayonaise
4 hamburgerbroodjes
sla, tomaat
1 blik Mangoschijven op lichte siroop*
1-2 el Groene Curry Kruidenpasta*
3 el Sweet Chilisaus*
zout
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Laat de mangoschijven uitlekken. Maal de vis fijn met behulp van een keukenmachine. Meng de curry kruidenpasta met het ei en voeg dit samen met twee tot vier eetlepels gemalen kokos en het zeezout bij de vis. Meng alles goed door elkaar. Vorm vier platte burgers van het vismengsel en wentel ze door het restant van de gemalen kokos. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin en krokant. Maak een saus van zes eetlepels mayonaise en drie eetlepels sweet chilisaus. Snijd de broodjes open en besmeer de onderste helften met mayo-chilisaus. Leg daarop de sla, de visburger, tomaat en de mangoschijven. Leg de bovenkant van het broodje er boven op, steek alles vast met een prikker en serveer de burgers met extra mayo-chilisaus.
Pittige gehaktballetjes met zelfgemaakte frietjes
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief oventijd)
Ingrediënten:
800 g (zoete) aardappel en/of knolselderij, geschild
50 ml olijfolie
400 g gehakt half om half
3 teentjes knoflook
ca. 3 el gemalen kokos
4-6 tl Sambal Badjak*
8 flinke el pindakaas*
scheut Ketjap Manis
1 ei
3 bosuitjes, gesnipperd
Zeezout*
kant en klaar (rauwkost)salade
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Verwarm de oven voor tot 220° C. Was de aardappelen en/of knolselderij en snijd ze eerst in plakken en dan in repen. Dep de reepjes (zoete) aardappel en/of knolselderij droog met keukenpapier. Meng de frietjes met een heel klein beetje olie en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de frietjes in het midden van de oven in ca. 20-30 minuten goudbruin en knapperig en bestrooi ze met zeezout uit de molen.
Meng intussen het gehakt met 2 geperste teentjes knoflook, 2-3 theelepels sambal, de gemalen kokos, het ei, de gesnipperde bosui en het zout in een kom goed door elkaar. Draai van dit mengsel ca. 12 kleine gehaktballetjes. Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Zet het vuur laag en gaar de gehaktballetjes nog ca. 10 minuten met de deksel op de pan. Verwarm voor de satésaus in een pannetje met dikke bodem de pindakaas met 150 ml water. Pers het laatste teentje knoflook erboven uit en voeg de sambal en een scheut ketjap toe. Roer alles door elkaar tot een mooie gladde satésaus. Voeg, indien nodig, nog wat water toe. Serveer bij de gehaktballetjes en frietjes, de zelfgemaakte satésaus en een kant en klaar- of rauwkostsalade.
Wijntip: Merlot
Groene viscurry met bonenmix en rivierkreeftjes
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Ingrediënten:
600 g bonenmix (sugarsnaps, sperzieboontjes, peultjes), afgehaald
4 kleine witvisfilets, van ca. 100 g. per stuk
1 bakje (150 g) rivierkreeftjes
3 el olijfolie
80 g gezouten pinda’s
handje basilicumblaadjes
1 pak tarwenoedels
1 zakje Groene Curry Kruidenpasta*
1 blik Kokosmelk*
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Breng in een pan water aan de kook en voeg de bonen toe (de peultjes mogen er iets later bij, omdat deze eerder gaar zijn). Kook de bonen in circa 4 minuten beetgaar en giet ze af. Kook de noedels in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een braadpan en voeg de groene curry en kokosmelk toe. Roer het door elkaar. Leg de visfilets met daarbovenop de rivierkreeftjes in de saus. Schep de beetgare boontjes naast de visfilets in de pan. Leg het deksel op de pan en verwarm het gerecht nog enkele minuten tot de vis net gaar is. Verdeel de noedels over 4 diepe borden en schep de viscurry hier over. Garneer de gerechten met de pinda’s en blaadjes basilicum.
Lauwwarme maaltijdsalade met Teriyaki zalm
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Ingrediënten:
1 schaaltje (100 g) sugarsnaps, afgehaald
1/2 krop ijsbergsla
1/2 komkommer
1 avocado
2 el olijfolie
1 limoen, helft geperst en helft in partjes
4 kleine zalmfilets
1 schaaltje (100 g) zeekraal
2 bosuitjes, in ringen
meergranen crackers
1/2 flesje Woksaus Teriyaki*
Zeezout
* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Kook de sugarsnaps in enkele minuten beetgaar in een laagje water en spoel ze af onder koud water. Snijd de sla in repen, spoel in een vergiet af met koud water en laat het uitlekken. Halveer de komkommer over de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer daarna in plakjes. Halveer de avocado, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in plakjes. Besprenkel het met een beetje limoensap. Verhit de olie in een koekenpan en bak de zalmfilets aan beide zijden goudbruin. Voeg de Teriyaki woksaus toe en leg de zeekraal om de moten heen in de pan. Leg een deksel op de pan en verwarm het nog 1-2 minuten. Zorg ervoor dat de zalm van binnen nog niet helemaal doorbakken is, maar een beetje glazig blijft. Verdeel de sla, sugarsnaps, komkommer en avocado over 4 borden. Neem de zeekraal en de zalm uit de pan en leg het bovenop de salade. Maal naar smaak zeezout boven de zalm en garneer met wat bosui en een partje limoen. Besprenkel de salade met het overige limoensap en serveer met meergranen crackers.
Empanada’s met sweet chili-ananassaus
Hoofdgerecht voor 4 personen/12 empanada’s
Bereidingstijd: ca. 15 minuten (exclusief 15-20 minuten oventijd)
Ingrediënten:
1 pak bladerdeeg
1 pak (450 g) bladspinazie (diepvries), ontdooid
75 g pijnboompitjes, geroosterd
75 g olijven, zonder pit en in stukjes
3 eieren
150 g feta, verkruimeld
Kant en klaar (rauwkost)salade
En uit de Wereldwinkel:
molen Zongedroogde tomaat peper olijf
molen Zeezout mix chilipeper
½ blik ananas, uitgelekt en in blokjes
150 ml Sweet Chili saus*
Verwarm de oven voor tot 200°C. Ontdooi de 10 plakjes bladerdeeg. Knijp al het vocht uit de spinazie en doe het in een kom. Voeg de geroosterde pijnboompitjes, de olijven en flink wat zongedroogde tomaat kruidenmix toe. Klop de eieren los (houd een beetje van het mengsel apart), meng ze goed met het spinaziemengsel. Verkruimel de feta en roer deze er voorzichtig door, zodat het nog brokjes blijven. Steek uit de plakjes bladerdeeg met een glas of kommetje 10 rondjes. Kneed de restjes bladerdeeg tot een bal en rol uit tot een plak. Steek ook daar een rondje uit. Herhaal dit, zodat er minimaal 12 rondjes zijn. Leg een bergje spinazievulling op een helft van elk rondje en klap de andere helft eroverheen. Druk de rand dicht met een vork. Bestrijk de empanada’s met het achtergehouden ei en bestrooi met de zeezout-chilimix. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de empanada’s in ca. 15-20 minuten goudbruin. Maal intussen de ananas met behulp van een staafmixer of hakmolen tot een gladde puree en meng dit door de chilisaus.
Serveer de empanada’s met de salade en ananassaus.
Heeft u wat minder tijd? Maak dan 10 langwerpige flapjes. Leg het mengsel op het bladerdeeg, vouw het bladerdeeg dubbel en maak de randen vast.
Noedels met zalmspiesjes en Teriyaki-groenten
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Ingredienten:
ca. 400 g wortel, geschrapt
ca. 2 stengels bleekselderij
1 prei, schoongemaakt en in stukken van ca. 4 cm.
4 el plantaardige olie
1 flesje Woksaus Teriyaki*
1 pak Tibetaanse Noedels*
4 zalmhaasjes, in blokjes
1 el sesamzaadjes
Bereiding:
Snijd de wortel, de bleekselderij en de prei in gelijke repen. Verhit de olie in een pan en voeg de wortel en de bleekselderij toe. Bak enkele minuten op laag vuur en voeg dan de woksaus en de prei toe. Stoof de groenten in ca. 10-15 minuten beetgaar.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet ze af. Haal de groenten uit de pan en houd ze warm. Voeg de gekookte noedels bij de achtergebleven saus in de pan. Bestrijk de zalm met olie en breng op smaak met zout en peper. Rijg de zalmblokjes aan acht satéprikkers. Verhit een grillpan en bak de spiesjes ca. 2 minuten, keer om en bak nog ca. 2 minuten (de zalm mag nog een beetje roze van binnen zijn). Serveer de noedels, de groenten en de zalmspiesjes op een bord en garneer met de sesamzaadjes.
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer.
Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original
Vegetarische rode curry met pompoen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
2 el plantaardige olie
1 ui, gesnipperd
1 pakje Rode Curry Kruidenpasta*
1 pompoen van ca. 1 kg, ca. 800 g schoongemaakt en in blokjes
1 citroen, de helft geperst en de helft in partjes
250 ml water
300 g Pandan rijst*
300-400 ml Bulgaarse yoghurt
1 zakje cashewnoten*, grof gehakt en geroosterd
15 g verse koriander, fijngehakt
Bereiding:
Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan. Voeg de ui toe en fruit deze kort. Voeg de curry toe en fruit tot de geuren goed vrijkomen. Voeg daarna de pompoenblokjes, het sap van de halve citroen en het water toe. Kook de pompoen in ca. 10 minuten gaar. Bereid intussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de rijst af en laat staan met het deksel op de pan. Zet het vuur van de pompoencurry uit en voeg de yoghurt toe. Serveer de curry bij de gekookte rijst en garneer met de partjes citroen, de geroosterde cashewnoten en de koriander.
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Entrecote met koffieroomsaus en pasta
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Ingrediënten:
50 g roomboter
1 stuk entrecote van ca. 600 g
Molen zeezout mix chili peper*
2 sjalotjes, gesnipperd
½ kopje gezette sterke koffie*
150 ml kookroom
400 g broccoli of bimi's
500 g verse eierpasta (bijv. tagliatelle of papardelle)
1 el verse platte peterselie, grof gehakt
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereiding
Breng twee pannen met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Verhit boter in een braadpan. Dep het vlees droog en wrijf de entrecote aan beide kanten in met het zeezout uit de molen. Bak het vlees rondom bruin en zet het vuur laag. Braad het vlees tot deze een kerntemperatuur heeft van 55°C tot 65°C (rood of medium), te meten met een vleesthermometer. Houd het vlees warm onder aluminiumfolie.
Kook intussen de broccoli in circa 4-6 minuten beetgaar en kook de pasta in circa 3-4 minuten gaar. Voeg de gesnipperde sjalotjes bij het braadvet en fruit ze kort. Voeg de koffie en de kookroom toe en laat de saus iets indikken op laag vuur. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met de pasta en de broccoli. Verdeel de koffieroomsaus over het vlees. Garneer met peterselie en maal er extra zeezout chili peper over.
Rijst met vegetarische groene currysaus
Hoofdgerecht voor 3-4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Ingredienten:
1 pak pandan rijst*
1 zak paprikamix (3 stuks)
3 el olijfolie extra vierge*
1 zakje groene curry kruidenpasta*
1/2 blik ananas op sap*
4 el pindakaas*
1 zakje cashewnoten, gezouten*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer.
Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak intussen de paprika’s schoon en snijd ze in repen. Verhit de olie in een wok of braadpan en voeg de curry toe. Bak tot de geuren vrijkomen. Voeg de reepjes paprika toe en roerbak deze kort. Blus de curry af met een deel van het ananassap. Voeg de pindakaas en in stukjes gesneden ananas toe en meng alles goed door elkaar. Laat ca. 8 minuten pruttelen op middelmatig vuur. Serveer met de rijst en garneer met cashewnoten.
Tip: ook lekker met gehakt of stukjes gebakken kipfilet.
Rode of Groene Curry
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 á 30 minuten
Ingredienten:
300-350 g kip (vis of een vegetarische vervanger kan ook)
600g wokgroente
groene of rode curry kruidenpasta*
300 of 400 ml kokosmelk* (afhankelijk van hoe mild u de maaltijd wilt)
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereidingswijze:
Roerbak de kip (of vervanger) gaar en voeg hierna de wokgroenten toe en roerbak dit nog 2 minuten. Voeg hierna de kokosmelk toe. Wanneer u van een beetje pittig houdt kunt u 300 ml toevoegen wanneer u het liever mild heeft kunt u 400 ml toevoegen. Laat het hierna sudderen totdat de groente beetgaar is.
Ook lekker in combinatie met rijst* of noodles*.
Kip gestoofd in rooibosthee
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten, exclusief 40 minuten oventijd
Ingredienten:
1 kippenbouillonblokje
500 gr. kipdijfilet
Zeezoutmix chilipeper*
4 el plantaardige olie
100 g sjalotjes, gepeld en gehalveerd
3 el tomatenpuree
3 zakjes Rooibosthee spicy orange*
500 g cherrytomaatjes
2 sinaasappels, in parten
300 g Basmati rijst*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereidingswijze:Verwarm de oven voor tot 180ºC. Breng 400 ml water aan de kook en giet het samen met het bouillonblokje in een kan. Wrijf de kip flink in met de zeezoutmix. Verhit de olie in een braadpan en braad de kip rondom aan. Fruit de sjalotjes even mee. Roer de tomatenpuree door de bouillon en blus hiermee de kip af. Voeg de theezakjes toe en zet de pan 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Voeg daarna de cherrytomaatjes en de sinaasappelparten toe en zet de pan nog 20-30 minuten in de oven. Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwijder de theezakjes uit het kipgerecht. Serveer met de gekookte rijst.
Quinoaschotel
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingredienten:
olijfolie*
2 uien fijngesneden
1 theelepel lookpasta
2 bakjes champignons in schijfjes
4 koppen groentebouillon
2 koppen bio quinoa*
1/2 kg broccoli in roosjes verdeeld
1 zakje cashewnoten*
Parmezaanse kaasschilfers
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereidingswijze: Verhit de olie in een grote wok- of braadpan. Stoof de uien en de champignonschijfjes tot ze bijna gaar zijn en roer er dan de lookpasta door. Voeg de groentebouillon toe, samen met de quinoa en de broccoliroosjes. Roer om en laat 15 minuten sudderen met deksel. Rooster ondertussen de cashewnoten lichtjes, zonder vetstof in een antikleefpan. Als de roosjes gaar zijn, de pan van het vuur halen en alles vijf minuten laten rusten. Schep de cashewnoten door de schotel en garneer met de kaasschilfers.
BBQ spies met tortilla’s en chutney saus
Voor 10 spiesjes
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Ingredienten:
1 maïskolf, schoongemaakt
6 el Olijfolie extra vierge*
2 tl Zeezout mix chili peper*
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine courgette
1 rode ui, in grove stukken
10 mini hamburgers
1 kleine zak tortillachips
Tomaten chutneysaus*
Bereidingswijze:Kook de maïskolf in ruim kokend water in 20 minuten gaar. Maak intussen een marinade van de olijfolie, het zeezout en de fijngehakte knoflook. Snijd de courgette in plakken van 1 cm. en voeg ze samen met de rode ui toe aan de marinade. Giet de maïskolf af, snijd hem in plakken van 1 cm. en voeg hem toe aan de marinade. Verhit een barbecue of grillplaat en grill alle groenten in enkele minuten per kant gaar. Bestrijk de hamburgers met de achtergebleven marinade. Grill de hamburgers in 2 minuten per kant mooi bruin en gaar. Maak een toren van maïs, courgette, hamburger en ui en steek het vast met een leuke prikker. Serveer met tortillachips en tomaten chutneysaus.Wijntip: Shiraz, Zuid-Afrika
*Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Romige Kaapse Mosterdsoep (Zuid Afrika)
Ingrediënten:
4 eetlepels Kaapse mosterd
½ zakje Pecannoten
250 cl. witte wijn*
1 flinke eetlepel tropische honing*
½ ui
¼ l slagroom
kleine prei
2 pakjes Hollandaise sauspoeder
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereidingswijze: Snipper de uit en bak deze glazig in een beetje olie. Voeg de mosterd toe en een ½ liter water. Snij het wit van de prei heel fijn en roer deze door de soep. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Roer de met water (of melk) aangemaakte Hollandaise saus erdoor. Voeg 2 glazen witte wijn en een eetlepel honing toe. Verdun eventueel de soep naar eigen voorkeur met water en voeg naar eigen smaak wat zout toe. Hak de pecannoten in fijne stukjes. Sla de slagroom lobbig (traag vloeibaar) en roer de pecannoten er doorheen. Dien de soep op en giet in ieder bord een eetlepel slagroom met pecannoten.
Eet smakelijk!
Satesaus
Ingrediënten:
4 volle eetlepels pindakaas*
2 teentjes knoflook
1 ui
1 dl. (soja-)melk
vleesbouillon of water
2 eetlepels ketjap manis*
4 theelepels citroensap
4 eetlepels suiker*
3 theelepels sambal oelek
zout naar smaak*
gemberpoeder naar smaak*
Bereidingswijze: Snij de knoflook en de ui en fruit het samen aan in een pannetje. Voeg de pindakaas en een deel vloeistof geleidelijk toe en laat het smelten op een zacht vuurtje. Blijf roeren totdat een gladde saus is verkregen. Voeg langzaam de overgebleven vloeistof toe en roer de rest van de ingrediënten en de gember door het mengsel. Voeg naar smaak sambal toe. Als de saus te dik wordt nog wat (soja)melk of water toevoegen. Bij te dunne saus nog wat pindakaas toevoegen. Laat de saus nog heel even zachtjes pruttelen.
Kip met kokosmelk
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 redelijke grote ui, gesnipperd
3 kipfilets
1 blik Fair Trade kokosmelk*
1 eetlepel kerriepoeder voor diegene die het lekker pikant willen
naar smaak sambal
4 takjes verse koriander
1 pak Fair Trade rijst*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereidingswijze: Kook de rijst volgens de verpakking. Af laten koelen in een schaal (af en toe omscheppen, mag enkele uren, zelfs een dag van te voren). Wel afdekken om uitdrogen te voorkomen. Pel en snijd de ui in kleine stukjes. Snijd de kipfilets in hele kleine reepjes. Bak de kipfilet ongeveer drie minuutjes, voeg dan de ui toe en bak nog drie minuutjes. Voeg peper, zout (sambal) en kerrie toe en roer goed om. Voeg dan de kokosmelk toe en laat enkele minuutjes pruttelen, voeg dan de koude rijst toe. Alles goed doorwarmen. ls laatste de geplukte blaadjes van de koriander toevoegen en even goed omroeren.
Vlug klaar en erg lekker. Eet smakelijk!
Kefta in de tajine
Voor de kefta:
600 runder of lamsgehakt
2 el peterselie, gehakt
1 el verse koriander, gehakt
1 ui, gepeld en geraspt
peper en zout
cayenne of chilipeper
schil van 1 citroen, geraspt
Saus:
30 g boter
1 ui geraspt
1 rode chilipeper, fijngehakt
2 tl gemberpoeder
1 tl saffraanpoeder
2,5 dl bouillon of water
zout, peper
2 el citroensapverse koriander als garnering
Turks of Marokkaans brood
Doe alle ingrediënten voor de kefta in een kom en kneed het 5 min. Vorm balletjes van 3 cm. Zet de tajine op de vlamverdeler op matig vuur. Verhit boter, voeg ui en chilipeper toe, laat even bakken. Voeg gember-, saffraanpoeder en bouillon of water toe, met peper en zout. Breng het aan de kook, laat 15 min. sudderen met deksel. Voeg kefta toe en laat nog 30 min sudderen. Voor een dikkere saus haal je halverwege de deksel weg. Voeg citroensap toe en garneer met koriander. Serveer met brood.
In de Wereldwinkel Aalsmeer kunt u terecht voor handgemaakte tajines uit Tunesie of Marokko. Wij verkopen ook kookboeken.
Entrecote met koffieroomsaus en pasta
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Ingrediënten:
50 g roomboter
1 stuk entrecote van ca. 600 g
Molen zeezout mix chili peper*
2 sjalotjes, gesnipperd
½ kopje gezette Koffie Espresso*
150 ml kookroom
400 g broccoli of bimi’s
500 g verse eierpasta (bijv. tagliatelle of papardelle)
1 el verse platte peterselie, grof gehakt
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereidingswijze: Breng twee pannen met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Verhit boter in een braadpan. Dep het vlees droog en wrijf de entrecote aan beide kanten in met het zeezout uit de molen. Bak het vlees rondom bruin en zet het vuur laag. Braad het vlees tot deze een kerntemperatuur heeft van 55°C tot 65°C (rood of medium), te meten met een vleesthermometer. Houd het vlees warm onder aluminiumfolie. Kook intussen de broccoli in circa 4-6 minuten beetgaar en kook de pasta in circa 3-4 minuten gaar. Voeg de gesnipperde sjalotjes bij het braadvet en fruit ze kort. Voeg de koffie en de kookroom toe en laat de saus iets indikken op laag vuur. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met de pasta en de broccoli. Verdeel de koffieroomsaus over het vlees. Garneer met peterselie en maal er extra zeezout chili peper over.
Witlof met geitenkaas en honing
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Ingrediënten:
8-12 struikjes witlof (afhankelijk van de grootte)
20 g boter
4 el Tropische honing vloeibaar*
200 g geitenkaas
75 g walnoten, grof gehakt
75 g cashewnoten*
grof gehakt
enkele takjes verse tijm, blaadjes afgerist
zout en vers gemalen peper*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer
Bereidingswijze:Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de struikjes witlof over de lengte doormidden en verwijder de bittere kern. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de witlof in circa 10 minuten gaar. Neem de witlof uit de pan, laat het goed uitlekken en druk het extra vocht eruit. Vet de ovenschaal in met een beetje boter en leg de witlofstruikjes in de schaal. Verkruimel de geitenkaas boven de witlof, maal er peper overheen en verdeel er de honing over. Meng de walnoten met de cashewnoten en de blaadjes tijm en verdeel dit ook over de witlof. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de witlofschotel. Plaats de ovenschaal in de oven en grill tot de bovenkant van de witlofschotel een mooi goudbruin korstje heeft.
Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree.